

Natuurlijk wil jij je beste vriend de beste basis voeding geven die er is, met voldoende voedingsstoffen. Hoe doe je dat nu in dit ingewikkelde “voedingsland”.
Je wilt toch ook dat je maatje (net als wij) ook alle voedingsstoffen binnen krijgt om goed in zijn/haar vel te zitten en waarmee je samen de dingen kunt doen die je samen graag wilt bereiken.
Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar vanuit “voedingsland” is dat helaas niet zo eenvoudig als je misschien wel zou denken.
Mensen komen vaak al niet uit de enorme “voeding” keuzes voor zichzelf, laat staan dat je weet wat je je liefste dier allemaal kunt geven.
En heel eerlijk, ik heb er vroeger ook niet zo bij stil gestaan. Wat hooi, een paar kilo brokken, wat appeltjes en worteltjes en gaan met die banaan.

Net als bij mensen ligt de basis bij het binnenkrijgen van alle voedingsstoffen die we nodig hebben.
Hoe doe je dat?
Uitgaande van een gezond paard, zonder beperkingen en met een basis energie verbruik.
- Allereerst onbeperkt hooi, (met een suikerwaarde van minder dan 10%), waarbij we uitgaan van minimaal 2% per 100 kg lichaams gewicht. Uitgaande van een paard van 500 kg is dat minimaal 10 kg per 24 uur.
Waarbij je paard altijd de beschikking heeft over het hooi, zodat er geen “eetstress” ontstaat.
En weet je wat het mooie is; je paard bepaalt zelf zijn rust periodes. - Voldoende weidegang
- Omdat er toch tekorten in de bodem zijn (ook dat weten we vanuit ons menselijk voedsel) heeft ook een paard een aanvulling nodig in de vorm van een balancer. Voldoende vitamines en mineralen voor alle functies zoals groei, onderhoud en een juiste werking van het lichaam.
- Voldoende schoon water
- Een mineralen liksteen waar je paard naar behoefte van kan nemen.
- Eventueel aanvullingen van takken, kruiden, zaden en pitten, takken en twijgen. Meer weten hierover, kijk dan ook eens op deze pagina: >>> Over kruiden <<<

Hoe kan het dan dat er soms toch tekorten ontstaan?
Ik heb er een paar op een rijtje gezet.
- Helaas een beperkt ruwvoer beleid. Gelukkig komt het steeds minder voor.
- Het geven van de verkeerde voeding (onwetendheid?)
- Een minder goed gebit (jong of ouder)
- Maag e.o. darm problemen
- Medicatie
- Een verstoorde darmflora
- Dragende of lacterende merries met een hogere behoefte
- Paarden met zware training
- Zieke paarden
Zo zie je weer dat ook hier overeenkomsten zijn met de mens. Ook wij hebben in bepaalde periode behoefte aan meer gezonde voedingsstoffen.
Wil je hier meer over weten kijk dan ook eens op: >>> www.marionstoekenbroek.nl <<<

Van huis uit zijn we denk ik allemaal gewend om brokken e.o. muesli’s te voeren. Waar moet je dan op letten? Heeft je paard wel of geen granen nodig?
Je leest er steeds meer over. De feiten op een rij!
Je hebt het vast wel eens gehoord: “Paarden mogen absoluut geen granen meer!” Sommige eigenaren geloven dat granen hun paard ziek maken. Nu begrijp ik dat goed, want ik heb zelf een gevoelig paard. Omdat ik me ben gaan verdiepen in paardenvoeding en er achter kwam dat het spijsverteringssysteem van een paard totaal anders is dan bij de mens, ben ik er iets mee gaan doen.
Door me erin te zijn gaan verdiepen en een verandering in het voerpatroon heb doorgevoerd is er veel positief veranderd. En daar ben ik heel erg blij mee. En mooi dat iedereen in je omgeving mee denkt.
Maar betekent dat dan, dat paarden nu wel of geen granen verdragen?
Een lastige vraag.
Dat zou net zoiets zijn als zeggen dat één regenbui altijd een overstroming teweeg brengt. Omdat ik zelf door de bomen het bos niet meer zag, ben ik een cursus voeding voor paarden gaan volgen. Voor mensen gaf ik al 25 jaar orthomoleculair voedingsadvies en kwam ik al veel tegenstrijdigheden tegen, voor paarden is dat net zo.
Toch zie ik in de praktijk dat veel mensen afgaan op de goede beloftes van de leverancier (ook weer net als bij de mensen)
De voedingsindustrie speelt hier natuurlijk goed op in en met allerlei marketing strategieën worden er allerlei mogelijkheden aangeboden, waarbij je uiteindelijk nog niet weet waar je het moet zoeken. (eigen ervaring)
Tijd om de feiten eens op een rijtje te zetten! En …. als je wilt, kunnen begrijpen waarom bepaalde producten wel of niet helpen.

Wat zijn granen eigenlijk?
Granen bevatten zetmeel, een vorm van complexe koolhydraten die in het lichaam worden omgezet in glucose, een belangrijke energiebron. Via de darmwand wordt glucose opgenomen in het bloed en getransporteerd naar de spieren, waar het als brandstof dient.
Maar er zijn twee belangrijke aspecten om rekening mee te houden:
De invloed van suiker op het lichaam
De vertering van zetmeel in de darmen
Suiker en het paardenlichaam
Veel paardenvoeders bevatten extra toegevoegde suikers, zoals melasse, om de smakelijkheid te vergroten.
Net als mensen hebben paarden een natuurlijke voorkeur voor zoet. In de natuur is suiker een zeldzame energiebron, dus hun instinct zegt: “Eten, nu het kan!” Maar in de moderne paardenhouderij krijgen veel paarden structureel te veel suiker binnen. En dat kan problemen opleveren.
Wanneer een paard suiker eet, stijgt de bloedsuikerspiegel. De alvleesklier maakt insuline aan om de glucose te verwerken en op te slaan. Dit werkt goed bij paarden die voldoende bewegen en energie verbruiken. Maar een paard dat vooral op stal staat of licht werk verricht, loopt het risico op insulineresistentie, leververvetting en andere stofwisselingsproblemen.
Daarnaast zit suiker niet alleen in granen. Hooi, gras en sommige groenten bevatten ook suikers, zoals fructaan. De glycemische index (GI) geeft aan hoe snel een bepaalde suikerbron de bloedsuikerspiegel beïnvloedt. Hoe lager de GI, hoe stabieler de bloedsuikerspiegel blijft.
Kortom: suiker op zich is niet het probleem, het gaat om de hoeveelheid, de kwaliteit en de balans in het rantsoen.

Hoe verteert een paard zetmeel?
Zetmeel wordt normaal gesproken in de dunne darm afgebroken. Maar een paard kan slechts een beperkte hoeveelheid zetmeel per keer verwerken.
Voer je te veel graan in één keer, dan blijft een deel onverteerd en komt het in de dikke darm terecht. Dit kan de pH-waarde verlagen en de darmflora verstoren, wat kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals verzuring en laaggradige ontstekingen.
Wil je problemen voorkomen? Let dan op:
Hoeveelheid zetmeel per maaltijd: geef nooit te grote porties tegelijk.
Soort graan: kies voor onbewerkte, natuurlijke granen.
Gezonde darmflora: zorg voor goed ruwvoer en voldoende beweging.
Zijn paarden van nature graaneters?
Paarden in het wild eten voornamelijk gras en kruiden. Maar wanneer grassen in bloei staan, eten ze ook de zaadhoofden – wat in feite oergranen zijn. Het verschil met onze gedomesticeerde paarden is dat zij dagelijks geconcentreerde voeding krijgen, terwijl wilde paarden hun dieet zelf samenstellen en veel meer ruwvoer eten.
Daarnaast zijn moderne graansoorten door de landbouw sterk veredeld. Hun samenstelling is daardoor veranderd en sommige paarden kunnen hier gevoeliger op reageren, net zoals sommige mensen gluten minder goed verdragen.
Granen en kwaliteit
Niet alle granen zijn hetzelfde. Biologische en oude graanrassen zijn vaak een betere keuze dan de gangbare, bewerkte granen. In veel commerciële voeders worden granen verhit, gepoft of geplet, waardoor hun natuurlijke beschermende laag verloren gaat. Dit vermindert de voedingswaarde en kan de vertering beïnvloeden.
Daarnaast speelt de kwaliteit van ruwvoer een veel grotere rol in de gezondheid van je paard dan granen. Slecht hooi of voordroog kan op de lange termijn veel meer schade aanrichten dan een handjevol graan per dag.

Conclusie: Granen, ja of nee?
Er is geen eenduidig antwoord. Of granen een goede toevoeging zijn, hangt af van:
De gezondheid en gevoeligheid van je paard
De arbeid die je paard verricht
De kwaliteit en hoeveelheid van het graan
Het totale rantsoen, inclusief ruwvoer en andere voedingsbronnen
Sommige paarden doen het beter zonder granen, terwijl andere paarden baat hebben bij een kleine hoeveelheid als extra energiebron. De sleutel ligt in balans en maatwerk.
Mijn advies? Kijk kritisch naar je voerbeleid, kies kwaliteit boven kwantiteit en stem de voeding af op de behoeften van jouw paard. Zo zorg je voor een gezond en gelukkig dier! 🐴💚